Gyógyító és testformáló terápiák

2019-ben szereztem meg a gyógytornász diplomámat Pécsen az egészségtudományi karon. A diploma megszerzése óta sok tapasztalatot szereztem a gyógytorna minden területéről. Az eddigi munkáim során dolgoztam sportolókkal, gyerekkel, nyugdíjas korú páciensekkel, ennek köszönhetően átfogó tudással rendelkezem minden sérüléssel, fájdalommal és elváltozással kapcsolatban.

Az elmúlt években folyamatosan bővítettem a tudásom különböző továbbképzéseken, hogy minél jobban el tudjam látni a hozzám segítségért forduló pácienseket. Leginkább a kötőszövetes kezelések állnak hozzám a legközelebb, mint a Fascia Disztorziós Modell és a Viscelar terápia. Elvégeztem még ezek mellett az olyan kiegészítő kezelések képzéseit is, mint a Floss, Köpöly, Kinesio tape terápia. Valamint a Bosu intruktori végzettséggel is rendelkezem, tehát megfelelően tudom a gyógytornákba beépíteni sz instabil eszközök használatát.

Az én kezelési szemléletemben a manuálterápia és a gyógytorna is egységesen fontos szerepet töltenek a gyógyulás során. Elvem mi szerint a manuálterápia fájdalmát ki kell bírni, hogy utána a mozgás már fájdalommentes legyen. Nagyon fontos számomra, hogy a mozgás fájdalom nélküli legyen és minden páciensemnek visszaadjam a mozgás örömét és szeretetét.

Leginkább a sportsérülésekre vagyok specializálódva, de nagyon sok nem élsportoló páciensemnek is sikerült segítenem visszatérni a mindennapi mozgáshoz. Szívesen segítek bárkinek, aki megkeres a problémájával.

Szerencsésnek tartom magam, mert a gyógytornával megtaláltam a szakmámat, amit nagyon szeretek csinálni, szeretnék minél jobb szakemberré válni és minél több embernek segíteni.

Kinesio tape

A hatása: lokális vérkeringés serkentés és javítás, lokális nyirokkeringés javítása, lokális fájdalom csillapítás, fizikai ízület stabilizálás, szegmentálisan kihatnak a belső szervekre, izom relaxáció.

A kineziológiai tapasz elasztikus textiltapasz, amely a mellékhatások és gyógyszer nélküli mozgásszervi terápia rendkívül hatékony eszköze. A megfelelő felhelyezésnek köszönhetően fejti ki jótékony hatását. Finoman ingerli az izompólyát.

Flossing terápia

Flossing egy rendkívül sokoldalú, elsősorban a mozgásszervi prevenció és rehabilitáció terén használt komplex fizioterápiás eljárás, amelynek része a floss szalaggal végzett kompressziós terápia, illetve a flosstréning. A kezelés fő célja a mobilitás növelése, a fájdalom csillapítása és a szöveti letapadások oldása. A terápia során az egyes izmokat, ízületeket, fasciát egy speciális gumiszalaggal (floss szalag) körbetekerjük (kompresszió), majd a kezelendő testrészt speciális gyakorlatokkal mobilizáljuk. Akut és krónikus sérülések, fájdalmak esetén egyaránt használható, az izom-és kötőszöveti egyensúly megbomlását, az ízületek mozgásterjedelmének beszűkülését, a szövetek krónikus feszességét, az izmok gyengülését, sérülését, a különféle gyulladásokat, letapadásokat és fájdalmakat hivatott csökkenteni.

Köpöly terápia

A köpöllyel vákuumot hozunk létre a szöveten, amivel különböző hatásokat tudunk elérni. A köpölyt több féle képen lehet alkalmazni, van álló köpölyözés, álló köpölyözés mozgással és csúsztatott köpölyözés.

Hatásai: izomlazító, flexibilitás javítása, mozgásterjedelem javítása, lokális keringésserkentés, javítja a szöveti oxigenizációt, adhézió oldás, heg felszabadítás, propriócepció javítása, fájdalomcsillapítás, pangásokat oszlat szét.

FDM – Fascia disztorziós modell

F – fascia – a kötőszöveten dolgozik a terapeuta. A kötőszövetre ható fogásokkal, elsősorban az erre való befolyással érek el más szövettípusokon is hatást, legyen az ideg, belszerv, csont, ín, tok, lényegében bármi, hiszen minden szövetnek kötőszövetes a tokja, burka.

D – disztorzió – elváltozás, elcsavarodás, húzódás, felhasadás, meszesedés, összeragadás… a kötőszövet lehetséges összes elváltozása kezelhető ezzel a gondolkodásmóddal.

M – modell – gondolkodási modell, látásmód, ami az FDM-terapeuta jellegzetessége. Nem az épp aktuális szakmájától, friss, nagy élményt nyújtó legutolsó tanfolyamától függ, mivel kezel valakit, hanem azzal, ami a páciensnek kell. Honnan tudja ezt a terapeuta? A páciens fájdalomkommunikációja elmondja.